Zoeken

Burn-outOpgebrand, vermoeid en uitgeput.


Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed


Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld constant te hoge werkdruk, problemen op je werk of spanning in je gezin. Maar vaak ook is het een combinatie van dit soort factoren. Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan een stressveroorzakende situatie, kan dat zorgen voor overbelasting en uitputting. Dit kan resulteren in een burn-out. Een burn-out is vaak werkgerelateerd, maar dit hoeft niet.


Stress zorgt voor een verandering in je bloed, namelijk; adrenaline en cortisol worden aangemaakt in de hypofyse en komen vrij in je bloed. Dit kan een nuttig hormoon zijn voor als je alert moet zijn in levens bedreigende situaties. (oorspronkelijk gezien)

Dit is dus ook de bedoeling dat dit chemische proces van korte duur is.


Nu wij als huidige samenleving veel verantwoordelijkheden hebben en het ritme veel hoger ligt, wordt ons lichaam getriggerd deze hormonen aan te maken voor alertheid; scherp zijn. Maar dit is niet van korte duur want we vragen het dan ook meestal dag in dag uit.

Je kan dan begrijpen dat je dan roofbouw pleegt op lichaam en geest omdat je dit hormoon bijna continu in je bloed hebt zitten en je lichaam daar op moet reageren.

Met uitputting van dien.


Hoe kan massage een ondersteuning zijn bij burn-out klachten?


Massage zorgt voor minder stress. En aangezien een burnout gebaseerd is op mentaal en fysieke stress, kan een massage dus een invloed hebben op het verlagen van je stress hormonen in je bloed.


Met massages kan je ervoor zorgen dat lichaam en geest weer één worden. Tijdens de massage worden spanningen gelokaliseerd en spieren losgemaakt waardoor afvalstoffen vrijkomen. Hierbij kunnen ook emoties loskomen. Deze emoties hebben het lichaam jarenlang opgeslagen. Een goede massage zorgt er daarnaast ook voor dat je beter kan slapen en je lekkerder in je vel gaat zitten.


Het lichaam heeft tenslotte een zelf herstellend vermogen wat door een massage geprikkeld wordt. Op die manier voel je je na een massage als herboren. Dit komt omdat het lichaam tijdens de massage endorfine (het geluk hormoon) en oxytocine (het knuffel hormoon) aanmaakt. Deze stofjes verminderen stress en verhogen je geluksgevoel.


Een goede tegenhanger dus op je cortisol en adrenaline spiegels in je bloed!!


Natuurlijk is met één massage niet een burn-out opgelost, maar een ontspanningsmassage kan je wel weer even het gevoel geven hoe het aanvoelde om ontspannen te zijn, waardoor de balans tussen lichaam en geest weer verbeterd wordt en je daardoor meer energie krijgt.


Het herstellen van een burn-out heeft tijd nodig en daar kan een massage op regelmatige basis heel goed bij helpen. Het kan het herstel echt bevorderen/ versnellen, maar de massage geeft ook meer ruimte in je hoofd.

Hierdoor krijg je weer nieuwe energie, zin om je doelen na te streven en een groter bewustzijn van je lichaam te ervaren. De massage verlaagt je stress en verhoogt je energie.


Laat lichaam en geest weer één worden!

Psychische klachten die mogelijk als burn-out klachten gezien kunnen worden

-Nergens zin in -Gevoelens van onzekerheid

-Concentratieverlies -Besluiteloosheid -Angst- en paniekklachten - Geheugenproblemen

-Gevoelens van paniek -Snel kwaad -Jezelf snel ergeren -Gevoel van machteloosheid -Opgejaagd gevoel -Neerslachtig -Sneller agressief -Wantrouwen

Lichamelijke klachten

-Gevoel van uitputting -Pijn in de spieren -Nek- en schouderpijn -Spanning op de buikstreek -Energieloze stem -Hoge ademhaling -Snel moe of grieperig -Hoge hartslag -Hoge bloeddruk


Mocht je meer willen weten omtrent dit onderwerp met betrekking op massage therapie, spreek ik je graag!

  • LinkedIn Social Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon