Zoeken

Heeft niet iedereen een beetje huidhonger?

Waarom aanraking zo belangrijk is!Door aandachtige aanraking kom je letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten.

Zoals je honger en dorst hebt, kun je ook een gemis hebben aan huidcontact. Er is een woord voor dat gevoel: huidhonger. En daar valt zoveel over te vertellen dat je er met gemak een boek mee vult, bewijzen Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis.


De auteurs zijn gespecialiseerd in lichaamsgerichte therapie en massagetechnieken, dus het boek is heel interessant als je daar meer over wilt weten, maar ik raakte zelf meteen al verdiept in de algemene hoofdstukken over de huid en de tastzin – en waarom dat zo’n bijzonder zintuig is.


En vooral nu in deze tijd komt dit onderwerp extra naar boven. De verplichting tot beperkte contacten. De verplichting tot afstand. Wat doet dat met ons als mens zijn? Als contact wezens? Wat doet dit persoonlijk met jou. Ik bemerk dat dit een zeer onnatuurlijk aangeleerd gedrag gaat zijn voor de mens.

In een volgend artikel ga ik hier graag verder op in. Ook over de stofjes die vrij komen in ons lichaam met lichamelijke contacten (zoals oxytocines). Die stofjes hebben we immers nodig.

Terug naar ons oudste zintuig:

Wat tastzin bijvoorbeeld uniek maakt, is dat je huid twee kanten op communiceert: via je huid komt informatie binnen over de wereld buiten je (of het warm of koud is, hoe dingen voelen), maar je huid drukt ook uit wat er ín je gebeurt. Denk aan kippenvel als je ontroerd bent, blozen als je je schaamt, koude rillingen van een eng verhaal.

Nog een in de categorie ’ja, nu je het zegt!’: je tastzin kun je niet uitschakelen. Bij de andere zintuigen is dat geen probleem: met een blinddoek voor zie je niks, oordopjes houden geluiden tegen, met een knijper op je neus ruik je niets en als je je mond dicht houdt, hoef je ook niets te proeven. Bij de tastzin gaat dat niet. Je huid staat altijd ‘aan’.


Aanraken is ook echt een levensbehoefte. Te vroeg geboren baby’s worden niet voor niets op de blote huid gelegd. Liefdevolle aanrakingen zijn helend. En dat geldt niet alleen voor therapeutische massages, maar ook voor alledaagse aanrakingen. Zoals een hartelijke omhelzing van een vriend of vriendin.

Wat doet aanraking met jou?

Kan het wellicht een uitnodiging zijn om vanuit ons ‘druk door rennende hoofd’ weer terug in ons lichamelijke gevoel te komen? Waardoor je de signalen van je lichaam weer gaat opmerken?

Huidplezier

Toch krijgt de huid vaak maar weinig aandacht. Als je de hele dag op toetsenborden bezig bent, heeft je tastzin eigenlijk niet zoveel te doen. In de digitale wereld raak je elkaar niet aan en als je geen relatie hebt, krijg je ook weinig knuffels – juist liefdevol en/of aandachtig huidcontact is belangrijk.

Daarom: aandacht voor je huid. En dan niet voor hoe je huid eruit ziet, maar op je huid als zintuig. Verwen je huid met fijne prikkels!

Een van die manieren om dit zintuig te plezieren kan zijn, een massage behandeling.

Graag vertel ik je hier meer over.

Voor meer informatie, neem gerust contact op!


  • LinkedIn Social Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon